Przepisy kulinarne

  • romcio_polska_lubkow

    Organizer
    17/12/2021 at 8:14 AM

    Zimowy chleb bezglutenowy

    Na grudniowe anielskie śniadania i kolację proponują pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich.

    Jeśli znudziło Wam się tradycyjne pieczywo – proponujemy pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich. Idealny do śniadań i kolacji!

    Składniki:

    500g bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba jasnego

    470g wody

    30g oleju

    2 łyżki siemienia lnianego

    3 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich

    3 łyżki słonecznika

    100g żurawiny

    Przygotowanie:

    Mąkę, wodę oraz olej wymieszać w misce i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Nastawić piekarnik na 220 st. C.
    Pozostałe składniki oprószyć łyżką mieszanki i po wyrośnięciu wymieszać z ciastem na chleb.
    Keksówkę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto na chleb.
    Po umieszczeniu w piekarniku zmniejszyć temperaturę na 200 st. i piec przez 40 minut.

    Smacznego!

  • romcio_polska_lubkow

    Organizer
    18/12/2021 at 7:38 PM

    Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek


    Temperatury na zewnątrz każdego dnia będą coraz niższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą dla nas odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek Petit Crunch. Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas pierwszych przyjęć na tarasie lub w ogrodzie.

    Spód ciasta:

    1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)

    100g roztopionego masła

    Sernik:

    500g serka mascarpone

    300g śmietany 36%

    niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)

    sok z 1 dużej cytryny

    1 czubata łyżka żelatyny

    4 łyżki wody

    1 opakowanie borówek

    kilka listków mięty

    Wykonanie:

    Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.
    Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta.

    Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.
    Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
    Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.
    Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.
    Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.


  • romcio_polska_lubkow

    Organizer
    21/01/2022 at 10:45 AM

    Słodki smak dzieciństwa – przepis na szarlotkę z bezą na Dzień Babci i Dziadka

    Zapach pieczonych jabłek i rozpływające się w ustach kruche ciasto – dla wielu z nas wizyty u babci i dziadka kojarzą się z szarlotką. W dniu ich święta tym razem to my możemy im przyrządzić słodką niespodziankę. Szarlotka wykończona delikatną bezą będzie się pięknie prezentowała i przywoła wspomnienia. Zdradzamy, gdzie tkwi sekret bezy idealnej.

    Lekka chmurka ze słodkiej bezy, aromatyczne, odrobinę kwaskawe jabłka i kruche, maślane ciasto – takie połączenie sprawia, że już na samą myśl cieknie nam ślinka. I choć bezy uchodzą za dość kapryśne wypieki, są sprawdzone sposoby na to, aby z białek jaj uzyskać delikatny przysmak.

    Podstawą każdej bezy są dwa składniki – białka jaj kurzych i cukier. Wydawać by się mogło, że to niewiele, więc trudno coś tu zepsuć. Tymczasem wpływ na to, czy beza będzie naprawdę udana, ma wiele czynników.

    – Wbijając je do miski, musimy starannie oddzielić białka od żółtek. Absolutnie nie mogą się wymieszać. Najlepiej wyjąć je z lodówki chwilę wcześniej. Białka w temperaturze pokojowej łatwiej się ubijają.

    Ważny jest również dobór cukru. Dziś odchodzi się od przygotowywania bezy z wykorzystaniem cukru pudru, lepiej użyć zwykłego. Idealnie sprawdzi się drobnoziarnisty, który szybciej się rozpuści.

    Pianę ubijamy w dużej, najlepiej metalowej lub szklanej, misce – ręcznie lub za pomocą miksera.

    – Wykorzystanie ręcznej trzepaczki do jajek jest z pewnością bardziej pracochłonne, ale mamy wówczas większą kontrolę nad powstającą pianą – stwierdza specjalista. – Jeśli posługujemy się mikserem, zacznijmy od wolnych obrotów i zwiększajmy je stopniowo do najwyższych. Bardzo ważne jest przerwanie ubijania w odpowiednim momencie. Robimy to do uzyskania tzw. soft peaks, czyli chwili kiedy za pomocą mieszadła jesteśmy w stanie stworzyć wierzchołki, ale ich czubki opadają. To właściwy moment na dodanie cukru. Zbyt długie ubijanie białek doprowadzi do rozerwania struktur białkowych i opadnięcia piany. Może oddzielić się wówczas płyn. Z takiej piany beza już się nie uda.

    Dodanie cukru do piany z białek stabilizuje ją. Ważne jest nie tylko rozpoczęcie tego procesu w odpowiednim momencie, ale też wsypywanie cukru stopniowo, po jednej łyżce.

    Białka z cukrem ubijamy do całkowitego rozpuszczenia drobinek. Można to sprawdzić rozcierając pianę w palcach (nie powinniśmy wyczuwać grudek).

    – Prawidłowo ubita piana bezowa powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca i nie rozlewać się na boki.

    – Pamiętajmy, aby wyłożyć ją na ciasto natychmiast po przygotowaniu i od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika.

    Przepis na domową szarlotkę z bezą

    Składniki na ciasto:

    180 g mąki pszennej

    100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

    szczypta soli

    1 żółtko jaja M lub L

    2 łyżki cukru

    1 łyżeczka śmietany 18%

    Składniki na nadzienie:

    1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

    sok z połowy pomarańczy

    1 łyżeczka cynamonu

    3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

    Składniki na bezę:

    4 białka jaj M lub L

    150 g cukru

    1 łyżeczka soku z cytryny

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek)

    Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 1h do lodówki.

    Formę (22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie wyłożyć nim blachę (najpierw koło na spód, a potem brzegi). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą).

    Piec 15 min (190°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 15 minut.

    Obrane, pocięte w dużą kostkę jabłka zasmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy do miękkości (kawałki powinny być nadal widoczne). Pod koniec smażenia dodać cynamon, a po zdjęciu patelni z kuchenki – dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ponieważ ciasto z bezą jest bardzo słodkie, można zrezygnować z dosładzania jabłek. Gotową masę owocową wyłożyć na upieczony spód.

    Białka ubić, następnie powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier i kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia cukru.

    Pod koniec ubijania piany z cukrem dodać łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstałą pianę wyłożyć na jabłka i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (w trybie góra-dół).

    Szarlotkę należy podawać ostudzoną.

    Smacznego!

Log in to reply.